Większość pożywienia, jakie spożywamy (pieczywo, makaron, ziemniaki), jest trawiona do glukozy – cukru prostego, który ulega wchłanianiu i służy w organizmie jako materiał energetyczny dla komórek i tkanek. Glukoza z przewodu pokarmowego trafia do krążenia, z którego jest pobierana przez tkanki. By ten proces przebiegał prawidłowo, potrzebna jest insulina. Gdy tego hormonu brakuje, komórki nie są w stanie pobrać glukozy z krwioobiegu i jej poziom we krwi (glikemia) niebezpiecznie rośnie, przez co może uszkadzać tkanki i narządy. Natomiast „głodne” komórki muszą wykorzystywać inne źródła energii, jak np.: tłuszcze.
Test: Czy mam cukrzycę?
O mechanizmie cukrzycy
Insulina jest produkowana w trzustce (gruczole wydzielniczym zlokalizowanym w jamie brzusznej) i wydzielana w odpowiedzi na aktualną glikemię. Gdy poziom glukozy się podnosi (np. po posiłku), specjalne komórki trzustki (tzw. komórki beta wysp trzustkowych) wydzielają więcej insuliny, by obniżyć glikemię. Na czczo poziom insuliny obniża się, by nie doprowadzić do nadmiernego spadku glikemii. U osób chorych na cukrzycę proces ten jest zaburzony, albo przez nieprawidłową produkcję insuliny (wadliwy hormon, niewystarczające jego wydzielanie), albo chory organizm nie jest w stanie wykorzystać produkowanej insuliny we właściwy sposób. Wówczas nie odpowiada należycie na „porcję” insuliny własnej i potrzebuje jej więcej (tzw. insulinooporność), by osiągnąć normalną glikemię, jak u osoby zdrowej. Efektem tego patologicznego procesu jest wysoki poziom glukozy we krwi (hiperglikemia), która prowadzi do dalszych zmian i powikłań choroby.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu