Glukoza – jej poziom zależy od dostarczania z pokarmami, „świeżej produkcji”, uwalniania z zapasów zmagazynowanych w wątrobie, a także zużycia przez tkanki obwodowe. Podstawowym regulatorem jej poziomu we krwi jest insulina, która uwalnia się w większej ilości w sytuacji wysokiej glikemii, powodując uruchomienie mechanizmów prowadzących do spadku poziomu glukozy. Wzrost stężenia występuje w cukrzycy, gdy organizm nie jest w stanie wytwarzać odpowiedniej ilości insuliny lub gdzie tkanki obwodowe są oporne na działanie tej substancji. Innymi stanami w których możemy obserwować podniesiony poziom glukozy we krwi są m.in. zespół Cushinga, akromegalia, ostre i przewlekłe zapalenia trzustki, oparzenia. Spadek stężenia glukozy powodowany jest m.in. sytuacjami w których dochodzi do nadmiernego wydzielania insuliny, nadmiernym przyjęciem insuliny, przedawkowaniem doustnych leków przeciwcukrzycowych, w przypadku nadużywania alkoholu, zatrucia niektórymi substancjami (paracetamol, salicylany) i in. U zdrowych osób wykonuje się badanie glukozy na czczo po 8 godzinnym okresie głodzenia, w czasie którego powinno się tylko pić wodę. Najlepiej wykonywać to badanie rano na czczo. W przypadku nieprawidłowości w badaniu, można badanie powtórzyć, można zlecić wykonanie tzw. doustnego testu obciążenia glukozą (badanie polega na wyjściowym pomiarze poziomu glukozy, następnie spożyciu roztworu glukozy i pomiarze jej poziomu we krwi po 2 godzinach). Pacjenci z cukrzycą mają również wykonywany dobowy profil glikemii, gdzie liczba pomiarów jest dużo większa.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu